Finančné príspevky mesta obyvateľom

26.04.2014 Prievidza

Mesto Prievidza zabezpečuje obyvateľom opakovaný príspevok na kompenzáciu obeda ako aj jednorazovú dávku v hmotnej núdzi. Tieto príspevky sú aktívne využívané a pomohli už viacerým obyvateľom.

Opakovaný príspevok na kompenzáciu ceny obeda
Opakovaný finančný príspevok na čiastočnú kompenzáciu ceny obeda sa poskytuje obyvateľovi s trvalým pobytom na území mesta.
Okruh obyvateľov pre poskytovanie opakovaného finančného príspevku na čiastočnú kompenzáciu ceny obeda:
- obyvateľ, ktorý je poberateľom starobného dôchodku
- obyvateľ, ktorý je poberateľom invalidného dôchodku so znížením pracovného
potenciálu nad 70 % v zmysle zákona o sociálnom poistení .

Stravovanie bolo zabezpečené v školských jedálňach pri ZŠ, v Zariadení pre seniorov Prievidza a u zmluvného dodávateľa, ktorý zabezpečoval aj dovoz obedov do domácnosti obyvateľov. Opakovaný finančný príspevok na čiastočnú kompenzáciu ceny obeda môže mesto poskytnúť:
- vo výške 1,16 € žiadateľovi s príjmom maximálne do 1,3 násobku životného minima
- vo výške 0,83 € žiadateľovi s príjmom maximálne do 1,5 násobku životného minima v počte pracovných dní v príslušnom mesiaci.

Tabuľka: Opakovaný finančný príspevok na čiastočnú kompenzáciu ceny obeda v roku 2013

Počet poberateľov opakovaného finančného príspevku na čiastočnú kompenzáciu obeda

36

Vyplatený finančný príspevok

4519,30 €


Jednorazová dávka v hmotnej núdzi
Jednorazová dávka v hmotnej núdzi sa poskytuje občanom s trvalým pobytom na území mesta Prievidza. Nie je obligatórnou dávkou. Výška a forma jednorazovej dávky v hmotnej núdzi bola stanovená individuálne, podľa aktuálnej sociálnej situácie občana a fyzických osôb, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, na základe odporúčania sociálneho oddelenia.Okruh občanov pre poskytnutie jednorazovej dávky v hmotnej núdzi:

- Občan v hmotnej núdzi a fyzické osoby, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú, ktorým sa vypláca dávka v hmotnej núdzi a príspevky k dávke v hmotnej núdzi.
- Občan v hmotnej núdzi a fyzické osoby, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú, ktorých príjem presahuje životné minimum maximálne o 35,00 €.

Odbor školstva a starostlivosti o občana, sociálne oddelenie na základe žiadosti o jednorazovú dávku v hmotnej núdzi v roku 2013 poskytlo obyvateľom jednorazovú dávku v hmotnej núdzi, ktorí spĺňali podmienky internej smernice.

Tabuľka: Poskytnuté jednorazové dávky v hmotnej núdzi v roku 2013
 

Sociálna skupina

Počet

Vyplatená suma v €

Osamelo žijúci

157

6345

Dôchodcovia

(starobný, invalidný, vdovský, vdovecký dôchodok)

76

4180

Rodiny s maloletými deťmi

94

11768

Vianočný príspevok

140

10 500

 
Mgr. Michal Ďureje
hovorca mesta 
 
 

Vyberte región